Platform Achterhoek Food werd in 2019 opgericht door de Lokale Actie Groep (LAG) van LEADER Achterhoek om de verduurzaming van voedselketens te bevorderen. Het platform wil de Achterhoek positioneren als een foodregio waar inwoners, werknemers en bezoekers kiezen voor gezond, duurzaam eten. Tegelijkertijd wordt aandacht besteed aan klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn door lokale producenten.
In 2022 werd ter voorbereiding op de Achterhoekse voedselstrategie een internationale vergelijking uitgevoerd. Hierbij werden inzichten opgedaan tijdens een excursie naar het LEADER-gebied Söderslätt in Zweden, waar diverse voedselprojecten werden bezocht. In april 2022 namen we deel aan de Gastronomic Summit in Belfast, waar we ons als regio presenteerden en spraken met vertegenwoordigers van Europese regio’s. In september 2022 reisde een delegatie van ondernemers, overheid en onderwijs naar Salone del Gusto in Turijn, georganiseerd door de Slowfoodbeweging. Deze bezoeken toonden aan dat wereldwijd steeds meer regio’s werken aan een regionale voedselstrategie (foodpolicy).
Regio | Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk |
---|---|
Locatie | Achterhoek |
Initiatiefnemer | Lokale Actiegroep LEADER Achterhoek |
Website | https://achterhoekfood.nl/ |
Stadium | afgerond |
Totale kosten | |
Subsidie Leader | € 100.000,- |
Datum | 2019 |