In Masterveld, een fraai heidegebied bij Winterswijk, werd een oude boerenstal verbouwd tot vloermouterij. Thans is het de enige ambachtelijke vloermouterij van Nederland. Het project is inmiddels afgerond.

Dankzij LEADER-gelden krijgt het uit de streek afkomstige graan het vermoutingsproces in Winterswijk, waardoor er streekbier van gemaakt kan worden. Dit bier is van grondstof tot eindproduct afkomstig uit de Achterhoek. Een keten van verschillende partijen, zoals akkerbouwers, molenaars, de mouterij, brouwerijen en de lokale horeca is hierbij betrokken.

Streekbier
Streekbier is momenteel hip, zowel om te drinken als om te brouwen. Er zijn in Nederland honderden lokale en ambachtelijke craft- en streekbierbrouwers. Zij hebben allemaal gemout graan nodig voor de productie van hun bier, maar er waren maar vier mouterijen in Nederland, waarvan twee verbonden aan een grote bierbrouwer. De meeste mout voor de kleinere brouwerij kwam daarom jarenlang uit België of Duitsland, bovendien was het voor de grote mouterijen niet mogelijk om kleine hoeveelheden te produceren, die geschikt zijn voor de kleine streekbrouwer. In Winterswijk kan dit wel en daarmee voldoet dit project aan een behoefte.

Biodiversiteit
Bijkomende voordelen van dit project zijn het herstel van de band tussen de brouwer en de plaatselijke akkerbouwer en de positieve bijdrage die meer graanvelden leveren aan de biodiversiteit van gebied rond Winterswijk. Dit project biedt daarnaast ook mogelijkheden voor toeristische en educatieve arrangementen.

In deze video vertelt de initiatiefnemer, Jan Legters, meer over het project.

Regio Winterswijk
Locatie Winterswijk
Initiatiefnemer Maatschap D.J.Legters en L.A.Legters –Te Paske
Website https://www.vloermouterijmasterveld.nl/
Stadium afgerond
Totale kosten € 97.500,-
Subsidie Leader € 48.750
Datum 2017