Stichting Pak An legt nog meer verbindingen dankzij LEADER Achterhoek

Stichting Pak An katalyseert mooie projecten die de leefbaarheid in de Achterhoek verbeteren. In 2016 bedachten Grolsch en de Feestfabriek (organisatie Zwarte Cross) dat ze echt iets wilden betekenen voor de Achterhoek: het begin van Pak An. Na drie jaar anpakken, met een flinke groei van het aantal coaches en plannen tot gevolg, is het nu tijd voor een professionaliseringsslag. LEADER maakte dit mogelijk door Pak An €120.000 toe te kennen. Linda Commandeur van Pak An legt uit waar het bedrag voor ingezet wordt.

  1. Stichting professionaliseren
    “Dankzij LEADER konden we de stichting verder professionaliseren. Wij gaan uit van vertrouwen, samen de schouders er onder, maar wij willen wel committment. Wij zoeken uit hoe we de processen zo kunnen inregelen dat iedereen er baat bij heeft. Dit doen we onder andere met een transprarant systeem van verslaglegging, zodat alle afspraken en informatie op één plek te vinden zijn.”
  2. Coachesnetwerk versterken
    “Dankzij LEADER kunnen we het coachesnetwerk versterken. Onze coaches zijn vrijwilligers die zich voor ons inzetten omdat ze zo’n hart hebben voor de Achterhoek. We matchen ze niet alleen op kennis en ervaring, maar ook op persoonlijke interesse. Vrijwilligerswerk is alleen maar duurzaam als je er enthousiast van wordt. Al gaat het om een heel ervaren ondernemer, een financieel deskundige of een vaardig marketeer: mensen committeren zich pas echt als het project past bij hun persoonlijke interesse. We hebben er inmiddels al 50, wat een enorm kapitaal vertegenwoordigt. In december 2018 dienden we onze aanvraag in. We merken nu al dat de coaches meer samenwerken en ook zelf projecten initiëren omdat ze geïnspireerd zijn. Een aantal van de coaches vormt een denktank voor Pak An. Als stichting moeten wij ons ook verder ontwikkelen. In 2019 organiseerden we een coachesontbijt. Tijdens dit ontbijt legden de coaches onderlinge contacten, ze begonnen met elkaar mee te denken en gingen samenwerken. Dat is een rol die zowel Pak An als LEADER heeft: de onderlinge verbinding, dat geeft zoveel extra kracht. Dat zorgt dat mensen door willen pakken.”
  3. Meer jongeren bereiken
    “Sinds 2019 zetten we groots in op jongeren. Dankzij LEADER konden we Prisca Tenback inhuren. Zij groeide op in Doetinchem, werkt met jongeren en is zelf één van hen. Ze kende Pak An niet. Wij vroegen haar: als we jou niet hebben weten te bereiken, hoe kunnen de jongeren ons dan vinden? We zijn samen met de Plattelandsjongeren naar een aantal keten gegaan om te horen wat er speelde, waar ze zich druk om maakten en hoe ze naar de toekomst keken. Een tijdje later druppelden er als gevolg van die bezoekjes plannen binnen van jongeren. We hebben twee keer op de Talententuin gestaan, om jongeren verder te helpen. De bedrijven die op de beurs stonden wilden graag meer bezoekers in de stand. Wij spraken jongeren bij de deur aan met de vraag waar ze naar op zoek waren. Vervolgens brachten we ze naar de stands die bij ze pasten. Daardoor konden we ook aan jongeren vertellen wie wij zijn. Dit leverde ons weer aanvragen op. Begin dit jaar maakten twee stagiaires van de HAN een campagne voor Pak An, waarin ze laten zien dat je als jongere invloed hebt op je leefomgeving: wil je een feest organiseren dan kan dat, vind je biodiversiteit belangrijk, dan kun je daar als jongere ook zelf wat aan doen. Het gaat om de bewustwording: als jij als jongere iets belangrijk vindt dat is dat belangrijk.”

De stichting Pak An bereikt u via de website Anpakken.nl.

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Saskia Wiegers

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2024 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.