LEADER Achterhoek 2023-2027 – Thema 4 – Gezond voedsel uit eigen grond

‘Achterhoek, de meest gezonde en vitale regio van Europa’ luidt de titel van de nieuwe Lokale Ontwikkelings Strategie (LOS) voor LEADER Achterhoek 2023-2027. In de nieuwe LOS 2023-2027 voor LEADER Achterhoek wordt gesproken over ‘Gezond voedsel uit eigen grond’. Het is een van de vier thema’s van de nieuwe strategie (LOS). Hieronder leggen we uit wat we daarmee bedoelen.

De Lokale Actie Groep heeft in de voorgaande periode gewerkt aan de opzet van een Achterhoekse Voedselstrategie. Uitgangspunt van deze strategie is om van de Achterhoek de meest gezonde en vitale regio van Europa te maken. In de periode 2023­ 2027 gaan we werken aan een regio waar inwoners, werknemers en bezoekers vaker kiezen voor gezond en duurzamer eten en waar de producenten oog hebben voor klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn. Om deze stip op de horizon te bereiken, willen we de hele voedselketen verduurzamen, van grond tot mond en voor alle rangen en standen. Het speerpunt Gezond voedsel uit eigen grond draagt hieraan bij. Ook tijdens de inwonerbijeenkomsten en uit de enquête blijkt dat de Achterhoeker wil werken aan een toekomstbestendige, duurzame landbouw met nieuwe verdienmodellen voor de boer. We streven naar korte voedselketens en stimuleren de productie en verkrijgbaarheid van lokaal duurzaam geteeld voedsel voor iedereen. Ook wil men samen voedsel produceren én samen opeten om onderlinge verbinding te realiseren. Wat hebben we nodig om dit te bereiken en hoe gaan we dat doen? LEADER werkt nauw samen met platform Achterhoek Food die de voedselstrategie uitvoert en bewaakt en coördinatie werkzaamheden uitvoert voor LEADER, net als de afgelopen periode. Projectinitiatieven die zich melden, worden in contact gebracht met het platform om gebruik te maken van kennis en het ontstane foodnetwerk. Op deze manier houden we samenhang en kunnen we alle voedselinitiatieven in een netwerk aan elkaar verbinden, binnen en buiten LEADER. Samen met het platform organiseren we Ronde Tafels (evenals voorgaande periode) waarin Food thema’s centraal staan als verbinder en waarbij we onderzoek met uitvoering in de praktijk toelichten. Platform Achterhoek Food werkt met alle onderwijsinstellingen (basis, middelbaar, MBO, HBO) in de regio en verbindt deze aan de LEADER projecten zodat breed kennis over gezond en duurzaam voedsel gedeeld wordt. En bundelt minimaal 25 bedrijfsrestaurant die omschakelen naar Achterhoek Food met impact op leveranciers en de Achterhoekers uit all rangen en standen betrekt bij en nieuwe eetcultuur. Daarnaast organiseren we periodiek excursies naar ‘food-projecten’ uit onze voorgaande periode die hopelijk bijdragen aan zoveel mogelijk projectideeën binnen dit speerpunt.

1 Natuurinclusieve landbouw mét afzetperspectief
Proeftuinprojecten om een nieuw agrarisch verdienmodel te onderzoeken met afzetkanalen voor natuurinclusief Food.
Projecten voor de uitvoering van nieuwe verdienmodellen agrarische sector en de toeristische.

2 Samenwerken tussen voedselproducenten voor lokale- en landelijke afzet.
Proeftuinprojecten bijvoorbeeld een haalbaarheidsonderzoek naar afzetmogelijkheden.
Projecten ter verbinding van stad met platteland en verkrijgbaarheid van lokaal geproduceerd voedsel.

3 Samen biologisch produceren én consumeren.
Projecten die bijdragen aan onderlinge verbinding door samen te moestuinieren en samen te koken.

4 Een gezonde bodem met een rijk bodemleven.
Project voor de (gezamenlijke) vermarkting van onze regio.
Project opzet nieuwe toeristische trekpleister als onderscheidende foodregio, zoals verwoord in de voedselstrategie van platform Achterhoek Food.

5 Toegankelijkheid van gezond en duurzaam eten voor alle lagen van de bevolking.
Project rondom kennisverspreiding over gezond en duurzamer produceren van voedsel.

 De volledige Lokale Ontwikkelings Strategie vindt u hier, Achterhoek Lokale Ontwikkelingsstrategie 2023-2027- okt 2023 

Het is mogelijk om uw projectidee te bespreken met LEADER coördinator Jolanda Kemna. Het proces om een project goedgekeurd te krijgen neemt enkele maanden in beslag, een oriënterend gesprek kan u alvast in de goede richting helpen. De contactgegevens van Jolanda vindt u hier. 

Hier leest u meer over de subsidiemogelijkheden in de komende periode.

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Saskia Wiegers

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2024 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.