‘Achterhoek, de meest gezonde en vitale regio van Europa’ luidt de titel van de nieuwe Lokale Ontwikkelings Strategie (LOS) voor LEADER Achterhoek 2023-2027. In de nieuwe LOS 2023-2027 voor LEADER Achterhoek wordt gesproken over ‘Versterken toerisme & recreatie’. Het is een van de vier thema’s van de nieuwe strategie (LOS). Hieronder leggen we uit wat we daarmee bedoelen.
Een sterke lokale economie is belangrijk voor de leefbaarheid van het platteland. We zetten in op toerisme en recreatie om de lokale economie te versterken. De Achterhoek heeft veel te bieden aan de toerist: het prachtige coulisselandschap, gezellige dorpen en veel landgoederen en kastelen. We zetten ons de komende periode op de kaart als aantrekkelijk gebied voor toerisme, bij voorkeur met projecten gericht op nieuwe soorten toeristen. We hebben veel te bieden aan bijvoorbeeld de cultuur/erfgoedtoerist, de ecotoerist die (tevens) wat wil leren van het gebied (educatief doel) of de toerist die komt voor het smakelijke eten: de foodie. Als tegenhanger van het massatoerisme zetten we in op kleinschalig duurzaam toerisme. Benodigd daarvoor is de inrichting van meer fiets- en wandelpaden, die ook grensoverschrijdend kunnen zijn. Met het oog op het lokale economische belang van het gebied en het behoud van de winkels en de horeca in de dorpen is, een langer verblijf van de toerist bij dit thema een belangrijk aandachtspunt. Wat hebben we nodig om dit te bereiken en hoe gaan we dat doen? Een belangrijke samenwerkingspartner binnen dit speerpunt is Achterhoek Toerisme. Achterhoek Toerisme is namens 11 gemeenten dé toeristische marketingorganisatie voor de Achterhoek. In hun meerjarenbeleidsplan 2022-2025 willen ze inwoners meer betrekken bij het toerisme en het versterken van het toeristisch aanbod en is een strategische aanpak ism platform Achterhoek Food uitgewerkt. Samen zetten deze beide in op het bieden van inspiratie voor onderscheidende foodarrangementen en/of foodexperiences met een actief internationaal netwerk. Ook werkt ze nauw samen met alle toeristische informatiepunten van de Achterhoek. In 2024 gaan we op initiatief van LEADER Achterhoek een aftrapbijeenkomst van Duurzaam Toerisme organiseren. Wat betekent dat nou eigenlijk en hoe kunnen we met alle (toeristische) ondernemers hierin gezamenlijk optrekken? Deze aftrapbijeenkomst moet uiteindelijk een lijst met actiepunten/projectideeën opleveren die we met LEADER subsidie verder kunnen uitwerken gedurende onze programmaperiode. Wat levert het op? We hebben enkele subdoelen geformuleerd die allen een bijdrage leveren aan ‘Versterken toerisme & recreatie’. Bij elk doel hebben we resultaten vermeld die we willen bereiken in de periode 2023-2027. Deze doelen worden tijdens de midterm-review in 2025 geëvalueerd en waar nodig bijgesteld.
Subdoelen:
1 Het stimuleren van duurzaam toerisme met ruimte voor innovatie.
Projecten die bijdragen aan kleinschalig toerisme waar verantwoord wordt omgegaan met de natuur en leefomgeving. Bijvoorbeeld opzet agrotoerisme met afzetmogelijkheden van de boer en het stimuleren van fietsvakanties.
2 Inrichting van het landschap met meer fiets- en wandelpaden.
Projecten die bijdragen aan een beter fiets of wandelnetwerk in de Achterhoek voor de toeristen en recreanten.
3 Streven naar een langer verblijf van toeristen en recreanten.
Projecten om nieuwe meerdaagse arrangementen te ontwikkelen met ook meer vernieuwende foodexperiences en/of arrangementen.
4 Het op de kaart zetten van onze regio als aantrekkelijk toeristisch gebied.
Samenwerkingsprojecten van ondernemers, inwoners in overleg met Achterhoek Toerisme om de Achterhoek aantrekkelijk te profileren als een vakantieregio
5 Opzet van grensoverschrijdende toeristische projecten.
Project in de grensregio tussen Nederlandse en Duitse ondernemers/organisaties met als doel grensoverschrijdend toerisme te bewerkstelligen.
Hier vindt u de pdf van de Lokale Ontwikkelings Strategie, Achterhoek Lokale Ontwikkelingsstrategie 2023-2027- okt 2023
Het is mogelijk om uw projectidee te bespreken met LEADER coördinator Jolanda Kemna. Het proces om een project goedgekeurd te krijgen neemt enkele maanden in beslag, een oriënterend gesprek kan u alvast in de goede richting helpen. De contactgegevens van Jolanda vindt u hier.
Hier leest u meer over de subsidiemogelijkheden in de komende periode.