LEADER Achterhoek 2023-2027 – Thema 2 – Een rijk coulisselandschap met veel biodiversiteit

‘Achterhoek, de meest gezonde en vitale regio van Europa’ luidt de titel van de nieuwe Lokale Ontwikkelings Strategie (LOS) voor LEADER Achterhoek 2023-2027. In de nieuwe LOS 2023-2027 voor LEADER Achterhoek wordt gesproken over ‘Een rijk coulissenlandschap met veel biodiversiteit’. Het is een van de vier thema’s van de nieuwe strategie (LOS). Hieronder leggen we uit wat we daarmee bedoelen.

Beken, natuur- en bosgebieden, heggen, houtwallen en bomenrijen. Het zijn belangrijke landschapselementen die allemaal een verschillende functie hebben in het landelijke gebied en die het coulisselandschap een eigen gezicht geven. Het zijn plekken waar planten en dieren kunnen schuilen en waar ze zich langs kunnen verplaatsen. Deze landschapselementen dragen bij aan de identiteit, van het coulisselandschap waar de inwoners trots op zijn. We richten ons de komende LEADER periode op het versterken van het coulisselandschap en de biodiversiteit, en daarmee ook op de beleving van het landschap. Hierin passen projecten die de groenblauwe dooradering herstellen, behouden of versterken. Welkom zijn natuurherstellende biodiversiteitsprojecten die het gebied doorgetrokken worden, of die de landsgrens passeren. Binnen dit thema passen ook projecten die de waterkwaliteit verbeteren, het verminderen van drinkwatergebruik en het tegengaan van verdroging. Ook projecten om de woonomgeving te vergroenen vallen onder dit thema. Het combineren van natuurbeleving en kennis opdoen/leren is daarbij een belangrijk aandachtspunt, omdat dit stimuleert om bewuster met de leefomgeving om te gaan. Wat hebben we nodig om dit te bereiken en hoe gaan we dat doen? Tijdens de inwonerbijeenkomsten waren veel inwoners aanwezig die namens een natuurvereniging hun projectideeën inbrachten tijdens de werksessies. Omdat deze inwoners een ‘kleine’ vereniging vertegenwoordigden, werd er geopperd om ideeën te bundelen tot één groot LEADER project (of meerdere). Om deze verenigingen aan elkaar te koppelen, organiseren we een jaarlijkse ‘groene’ bijeenkomst met inspirerende sprekers. Tevens hebben we aandacht voor de verbinding van mensen aan elkaar tijdens deze bijeenkomsten inclusief grondeigenaren zoals natuurbeherende organisaties en agrariërs. Projectideeën die we als haalbaar en zinvol achten, kunnen we waar nodig in creatieve denktankmomenten verder uitwerken (zie ook Hoofdstuk 4). We stemmen af met platform Achterhoek Food en Achterhoek toerisme om via foodketens en foodexperiences onze natuur en landschap ook financieel tot waarde te brengen (verdienmodel). Wat levert het op? We hebben enkele subdoelen geformuleerd die allen een bijdrage leveren aan ‘Een rijk coulisselandschap met veel biodiversiteit’. Bij elk doel hebben we resultaten vermeld die we willen bereiken in de periode 2023-2027. Deze doelen worden tijdens de midtermreview in 2025 geëvalueerd en waar nodig bijgesteld.

Subdoelen: 

1 De versterking en instandhouding van het coulisselandschap 
Projecten die het oude coulissenlandschap of de groen/blauwe dooradering herstellen. Bijvoorbeeld door bomen en hagen te planten.

2 Kruidenrijke graslanden met een aantrekkelijke leefomgeving voor o.a. (weide)vogels. 
Projecten die een positieve invloed hebben op het herstel van de biodiversiteit. Het realiseren van een plasdrasgebied met een weidevogelbeschermingsprogramma bijvoorbeeld.

3 Het creëren van groene ontmoetingsruimten in dorpen 
projecten voor groene plekken in de dorpen voor ontmoeting of natuureducatie.

4 Het realiseren van grensoverschrijdende natuurgebieden
Projecten om Nederlands Duitse natuurgebieden aan elkaar te verbinden in samenwerking met de natuurbeherende organisaties.

5 Maatregelen als reactie op droogte en extreme waterval
Proeftuinproject: verkennen van de haalbaarheid droogte- en/of wateroverlast projecten, projecten voor maatregelen om droogte tegen te gaan of extreme waterval.

Bij ieder thema zijn ook subdoelen geformuleerd. Die vindt u terug in de pdf van de Lokale Ontwikkelings Strategie, Achterhoek Lokale Ontwikkelingsstrategie 2023-2027- okt 2023 

Het is mogelijk om uw projectidee te bespreken met LEADER coördinator Jolanda Kemna. Het proces om een project goedgekeurd te krijgen neemt enkele maanden in beslag, een oriënterend gesprek kan u alvast in de goede richting helpen. De contactgegevens van Jolanda vindt u hier. 

Hier leest u meer over de subsidiemogelijkheden in de komende periode.

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Saskia Wiegers

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2024 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.