Maurits Steverink, coΓΆrdinator Food Projecten voor LEADER Achterhoek, schreef een column voor de Stichting Pak An. Heeft u een food project of wilt u er meer over weten? U kunt Maurits bereiken door hier te klikken.Β
Hieronder leest u de tekst van de facebookpagina van Pak An, inclusief de tekst van de column:Β
Maurits Steverink is een autoriteit op het gebied van voedsel; vandaar dat we graag bij hem aankloppen als we een project op het gebied van ‘food’ willen ondersteunen.
In onze column pleit hij op zijn altijd scherpe maar ook grappige wijze waarom iedereen zoveel mogelijk gebruik moet maken van onze eigen Achterhoekse producten. Gewoon, omdat die van topkwaliteit zijn!
Ik las laatst een column over de Groene Buizerd. En jawel, laatst kwam hij aanvliegen op Nelles. Foi foi, wat zag deze er uitgemergeld uit door de vele vlieguren voor het zoeken naor pierkes, muuskes, vΓΆgeltjes en andere insecten. Want hij kon zijn akkers met gerst voor het biertje Groene Buizerd met mooie bloemrijke akkerranden en dus zijn voedsel niet vinden. De gerstakkers van de Groene Buizerd liggen in verre landen. Dat was voor hem niet βte bevliegenβ en hij raakte uitgeput.
Bij Kenniscentrum Nelles hebben we hem opgevangen en verwezen naar Vloermouterij Masterveld, de enige kleinschalige mouterij van dit land waar boeren hun gerst brengen om te laten mouten voor een puur Achterhoeks biertje of whisky. Mout voor bierbrouwers zoals Bierbrouwerij Wentersch en Borghman en Distilleerderij de Bronckhorst, met allemaal top ambachtelijke producten. Hun gerstakkers liggen gewoon dichtbij in eigen regio en versterken de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit.
We hebben de buizerd laoten pruuven wat de Achterhoekse bloemrijke akkers voor smakelijke verassingen hebben en hij knapte weer helemaal op. Geheel voldaan en aangesterkt hebben we hem uitgezwaaid met een geestverruimende boodschap voor zijn bedenkers om de jachtvelden van de buizerd toch een beetje dichter bij huis te zoeken. Dat kan omdat de kwaliteit van het Achterhoekse gerst en mout prima is, wel ietsje duurder. Maar je krijgt bij deze biertjes en borrels er ook nog een mooi landschap bij met een weelderige flora en fauna Γ©n waar buizerds lekker kunnen snacken.
Tot zover dit plaagstootje, nu serieus. Kennis over duurzamere herkomst Γ©n lokale ingrediΓ«nten delen we inmiddels met ondernemers en bijna alle onderwijsinstellingen in platform Achterhoek Food van Leader Achterhoek en in Smaakacademie Achterhoek. Inmiddels zijn zoβn 200 organisaties betrokken bij Achterhoek Food. Voedsel dat onderscheidend, natuurinclusief en gezond is. Dat vergt samenwerking in de voedselketen door vakmensen met marketing en lukt. Brouwwaardig gerst en bakwaardig graan zijn de paradepaardjes van ketensamenwerking. Dus let in 2022 op de Puur Achterhoekse broden, bier, borrel, koekjes, pasta, pizza etc.
We maken topkwaliteit en slagen er steeds vaker in om hier internationaal de aandacht voor op te eisen en doen alsof het normaal is.
Proost!
πππͺπ§ππ©π¨ ππ©ππ«ππ§ππ£π π¬ππ§π π© ππ‘π¨ π ππ©ππ£π’ππ£ππππ§ π«π€π€π§ ππͺπͺπ§π―ππ’π π«π€πππ¨ππ‘π ππ©ππ£π¨ ππ£ ππ¨ π€π₯π§ππππ©ππ§ π«ππ£ ππ’πππ ππππππ’ππ πΌπππ©ππ§ππ€ππ ππ£ π₯π‘ππ©ππ€π§π’ πΌπππ©ππ§ππ€ππ ππ€π€π. π½ππ ππ©ππππ©ππ£π πππ πΌπ£ ππ£ πππΌπΏππ πΌπππ©ππ§ππ€ππ ππ¨ πππͺπ§ππ©π¨ πππ© πππ£π¨π₯π§πππ π₯πͺπ£π© π«π€π€π§ π₯π§π€ππππ©ππ£ π€π₯ πππ© ππππππ π«ππ£ π«π€πππ¨ππ‘.